Week 52: Gelukkig Nujaar!

Wat gaat 2022 ons brengen? Doet die vraag er eigenlijk toe, of is het niet beter om te ervaren wat er gebeurt en in het moment zelf de beste optie te kiezen? Herken gedoe als gedoe en richt je aandacht op wat je wilt doen. Laat je niet teveel afleiden van de randzaken, ben er wel nieuwsgierig naar, maar bezie de dingen zoals ze zijn en keer steeds weer terug naar de hoofdzaken.

Tenzij… we in de verwondering kunnen leven van de wereld zoals die zich nu voor ons ontvouwt. De geschiedenis herhaalt zich voortdurend en doordrongen van deze wetenschap is het niet zo moeilijk om deze golfbeweging te herkennen en te doorzien. Herkenning van het recidiverend patroon geeft rust en zorgt dat je resistent wordt voor de emotionele schommelingen in je dagelijkse leven.

Vorig jaar had ik hetzelfde kunnen constateren en als ik deze tekst het volgende jaar gebruik, dan zal ik maar weinig hoeven aan te passen. Zo is het leven één grote cyclische grap die ons feitelijk niets nieuws brengt als alleen oude wijn in nieuwe zakken.

Wat heeft het afgelopen jaar ons gebracht? We worden in de ban gehouden door een virus, er zijn toenemende zorgen om het milieu (Eindhoven aan zee) en we kampen met migratiestromen waar we geen grip op krijgen. Er zijn ook successen geweest zoals in de ruimtevaart, ontdekkingen in de archeologie en een wereldkampioen op vier wielen. Naast deze mondiale gebeurtenissen heeft ieder van ons zijn eigen geluk en ongeluk gehad.

Toast op de vrede!