Gelukkig Nieuwjaar!

Beste lezer,

De Feestdagen zitten erop, we gaan weer geleidelijk aan op weg naar het normale ritme. Voor sommigen met goede voornemens; anderen zijn daar wars van. Maakt niet uit, als je maar doorgaat met mediteren, of weer oppakt waar je gebleven bent!
 
Dit klinkt enigszins directief en dat is het eigenlijk ook wel. Zachte heelmeesters maken nu eenmaal stinkende wonden en in dat licht bezien geldt dat ook voor mediteren. John Main beschouw ik als een leermeester van wie ik veel heb opgestoken door zijn boeken intensief te lezen, te bestuderen zelfs. Helaas heb ik hem nooit gekend want toen ik me begon te interesseren voor meditatie was hij al zo’n acht jaar daarvoor overleden.
 
John Main, een Benedictijns priester, heeft vanuit de vroegchristelijke geschriften een meditatieve vorm herontdekt die hij een discipline noemde. Voor hem is meditatie een discipline die je tweemaal daags bezigt waardoor je naast het meditatieve moment ook een dagritme ontwikkelt die richting geeft aan je dagelijkse leven. Richting in de vorm van inzicht, van liefde, van begrip, van mededogen, enzovoorts. Tweemaal daags mediteren op liefst vaste momenten zet processen in gang die je bij lange na niet kunt overzien als je ermee begint. Het is een ontdekkingsreis in de ware zin van het woord. Niet voor niets noemt hij meditatie daarom een discipline.
 
Ik weet het, in deze tijd vallen veel mensen over het ‘christelijke’ maar ik vraag je om dit los te laten. Of jouw richting nu primair boeddhistisch is, christelijk of humanistisch, de discipline van het mediteren is universeel. Mensen die hun zoektocht zijn gegaan naar de waarheid in zichzelf en de wereld om hen heen zijn oprechte leermeesters en het doet er niet toe uit welke richting ze komen. Meditatie op zichzelf is heel puur en streeft naar de ervaring van het huidige moment. Maar dit dien je wel mee te maken, vandaar de nadruk op de discipline.
 
En weet je wat? Als je deze discipline met jezelf aangaat dan volgt de rest vanzelf. Dan zal je merken dat de voornemens die je hebt op andere vlakken een stuk makkelijker gerealiseerd worden. Hoe dat kan? Ontdek het zelf en maak een (her)start met de discipline die meditatie heet.


Met aandachtige groet,
John de Vet osb