Week 13: Lichaam en geest

Lichaam en geest worden vaak apart benoemd, maar zijn in werkelijkheid nauw met elkaar verbonden. Als je lichaam pijn doet dan heeft dit onmiddellijk z’n uitwerking op je psychische gesteldheid. En als je geestelijk niet fit bent, dan wil je lichaam ook niet vooruit.

Je lichaam is als het ware een antenne waarvan je de signalen kunt oppakken die effect (gaan) hebben op je functioneren. Denk hierbij aan spanningen die je opmerkt in je lijf wat kan duiden op overbelasting. Je lichaam geeft eigenlijk altijd wel van tevoren aan hoe je gesteldheid is en je kunt jezelf oefenen in het oppakken van de vroegsignalen.

Andersom werkt het ook. Je kunt je lichaam inzetten als een bliksemafleider. Hiermee bedoel ik dat als je teveel in je hoofd zit, dan kun je je lichaam inzetten om de aandacht van het denken af te halen. Doe maar eens iets lichamelijks en je merkt dat het denken naar de achtergrond verdwijnt of zelfs helemaal wegvalt. Een bekend voorbeeld is het staan op één been en je evenwicht bewaren. Op dat moment is er niet veel ruimte om nog te denken, laat staan piekeren.

Probeer er maar eens naar te streven om lichaam en geest te laten samenwerken en elkaar aan te vullen. Antenne en bliksemafleider zorgen voor een goede samenwerking en zorgen voor een juist evenwicht tussen inspanning en ontspanning.