Een gegeven paard…

Beste lezer,

“Een gegeven paard niet in de bek kijken.” Dit is een spreekwoord waarmee bedoeld wordt dat je de gever van een cadeau nooit laat blijken dat je het misschien niet mooi vindt. Niet kritisch zijn op wat je aangeboden wordt en het gewoon vriendelijk accepteren. Het gaat om het gebaar en niet om de waarde van het cadeau.

Daarentegen kwam ik laatst een parabel tegen over een aangeboden paard waarbij het soms wel handig kan zijn om kritisch te wezen:

De Boeddha was bezig een groep discipelen te onderwijzen toen een man hem benaderde en hem begon te beledigen. In het bijzijn van alle aanwezigen reageerde de Boeddha met de grootst mogelijke rust. Hij bleef volledig kalm en stil.

Toen de man weg was, vroeg één van de discipelen hem, die woedend was om het gedrag, waarom hij zich op deze manier had laten misbruiken door een vreemdeling. De Boeddha antwoordde heel rustig: ‘Als ik jou een paard cadeau geef, maar jij het niet accepteert, wiens paard is het dan?’ Na een moment van twijfel antwoordde de discipel: ‘Als ik het niet aanvaard, dan blijft het van u.’

De Boeddha knikte en zei: ‘Zo is het ook met beledigingen. Als jij erop reageert dan accepteer je ze. Zo niet, dan blijft degene die jou beledigt achter met een belediging in zijn handen.’

Met aandachtige groet,
John de Vet osb