Week 22: Ik ervaar, dus ik besta

Mediteren is ogenschijnlijk stilzitten en op de buitenstaander die een mediterende aanschouwt komt het vaak over als iemand die ontspannen zit, of een hoge mate van zelfbeheersing bezigt. Misschien wordt het ook wel als nonsens bezien. Ondertussen is de zittende mens een beetje van dit alles. Tijdens het mediteren ervaar je de binnen- en de buitenmens in al zijn facetten. Soms zit je volledig ontspannen en een ogenblik later plopt er wat op dat bepaalde deurtjes openzet naar vervelende gedachten. Het lijkt het leven zelf wel…

Echter het verschil tussen het leven zelf en het leven innerlijk aanschouwen op je billen, met je ogen dicht en uiterlijk onbewogen, is dat je niet kunt vluchten. Je kunt niet even iets gaan doen waardoor je de gedachte verzet, of beter gezegd verdringt. Tijdens het mediteren is er de gedachte, over het algemeen vergezeld van een bijbehorend gevoel, en dit is jouw ervaring van het huidige moment. Wat doe je ermee? Niets! Wat kun je ermee? Ook niets! Wat gebeurt er? Je ervaart!

Precies dit is wat de zenmeester bedoelt als iemand aan hem vraagt wat mediteren is: hij houdt zwijgend een lotusbloem omhoog en zegt daarmee alles. Het is aan de schouwer hoe deze het interpreteert.

Als je dagelijks mediteert dan schouw je met regelmaat je innerlijke mens en ervaar je elke keer weer de impact van de buitenwereld op wat jij van binnen waarneemt. En anders dan opgebouwd worden door meningen van anderen, ben je op deze wijze je eigen leraar.