Week 5: Waarom is mediteren zo moeilijk?

Wanneer iemand zich aanmeldt voor een cursus mediteren, dan is deze persoon over het algemeen erg enthousiast. Hij of zij wil een verandering van levensstijl. Na een xoms hectische periode is er behoefte aan rust en aan minder piekeren. Als ik dan vraag in het kennismakingsgesprek naar de bereidheid van tweemaal daags mediteren, dan wordt dit als een nieuwe uitdaging gezien.

De eerste week of twee weken mediteert men gedurende twee momenten op de dag, maar daarna neemt het enthousiasme in rap tempo af. In veel gevallen hoor ik mensen in deze fase vertellen dat het maar twee of drie keer in de week is gelukt, en soms zelfs een hele week niet. Het is vervolgens lastig om iemand weer terug bij zijn beginmotivatie te krijgen.

Dit patroon van motivationeel inkakken is beslist geen verwijt, het gebeurt gewoon en als ik heel eerlijk terugkijk naar mijn eigen meditatieproces, dan ben ik ook zo begonnen. Pas een kleine tien jaar na mijn eerste ‘zitten’ heb ik door het volgen van een cursus mijn echte dagelijkse meditatie te pakken gekregen. Tot die tijd was het op en af, soms weken niet en dan een paar maanden weer wel.

Zo gaat dat. Mediteren zelf is niet moeilijk, maar het dagelijks volhouden wel. Toch is er veel voor te zeggen om er eens wat meer discipline tegenaan te gooien want als je eenmaal de routine van tweemaal daags mediteren te pakken hebt, pas dan merk je hoe zeer die momenten van stilte je de innerlijke rust brengt waar je naar snakt.