Week 8: Vrij zijn

Gisteren was de laatste dag van meeste van de coronabeperkingen. Er zijn nog een paar minieme maatregelen die instant gehouden worden, maar na twee jaar kunnen we hopelijk terug naar algehele vrijheid. Weer terug naar menszijn.

Het is ook deze vrijheid waar mediteren naar streeft. Vrij zijn in je hoofd, vrij zijn in het maken van keuzes, vrij zijn om te allen tijde op je ademhaling terug te kunnen grijpen. Mediteren is helderheid en deze ontstaat alleen door vrij te zijn van bepalende gedachten. Niet dat je deze altijd kunt vermijden, maar je kunt wel doorhebben dat je in beslag wordt genomen door gedachten die jou gevangen houden. Dit kun je stoppen en dat doe je door bewustwording en door helder en vrij te denken. Pas dan merk je op dat je in je eigen cirkel blijft ronddraaien.

De souplesse van het brein is weleens vergeleken met een vliegwiel. De massa van zo’n wiel dient vrij en ongehinderd rond te draaien waardoor de rest van de machine soepel loopt. Als dit vliegwiel weerstand ondervindt op welke manier dan ook, dan functioneert de rest ook een stuk minder, dan loopt de boel stroef of misschien wel vast.

Laat jouw brein zich niet vastlopen en zorg dat je vrij blijft. Vrij in handelen, vrij in denken, vrij in zijn. Mediteer en adem en weet dat je altijd de mogelijkheid hebt om voor deze vrijheid te kiezen. Vrij voelen is vrij zijn.