Week 44: Erbij blijven

Het tegenovergestelde van erbij blijven is: ervan afraken, er niet bij zijn, of afgeleid worden.

Een vraag die nogal eens gesteld wordt tijdens een meditatiebijeenkomst gaat over dit thema: hoe raak ik al die afleidende gedachten kwijt? Of ook wel: hoe kan ik mijn hoofd leegmaken? Het antwoord hierop is: niet.

De vragensteller kijkt mij dan aan met zo’n blik van ‘Wat is dan het nut van mediteren?’, of ‘Wat doe ik hier in godsnaam?’. En dan wordt het interessant om uit te leggen dat mediteren niet gaat om je hoofd leeg te maken, mediteren leert je stapsgewijs anders om te gaan met de veelheid aan informatie die je te verwerken krijgt.

Onze breinen zijn erg goed in associëren en ingaan op dat wat leuker is dan wat je nu aan het doen bent, the short kick. Soms is dit ook prima, maar over het algemeen baal je na afloop dat je weer te lang bent doorgegaan met niets. Je hebt je tijd verdaan terwijl je andere dingen op je planning had staan.

Als sneller doorhebt dat je verleid wordt door je eigen brein, dan ben je eerder geneigd om terug bij te sturen. Zoals je spierballen kunt trainen om sterker te worden, zo kun je ook je brein oefenen om afleidingen te herkennen en erbij te blijven.