Week 18: Blijf jezelf inspireren!

Mediteren is zeer gemakkelijk aan te leren, er is niets moeilijks aan. En ook de uitleg over meditatie is voor iedereen gemakkelijk te begrijpen over het hoe, wat en waarom. Echter het volhouden van je dagelijkse meditatiepraktijk, dat is pas echt lastig. Het is de worsteling die alle mediterenden ervaren. In jouw proces naar dagelijkse routine in meditatie, liefst tweemaal daags, daar komt nogal eens de klad in. Hoe onderhoud je dit proces? Hoe blijf je gemotiveerd?
 
Twee aspecten zijn hierin ondersteunend en helpend, namelijk:

  1. Mediteer als het even kan wekelijks samen met anderen. Neem bijvoorbeeld deel aan een meditatiegroep waarmee je iedere week ervaart hoe het is en wat het met je doet. Of ga geregeld samenzitten met een bevriend persoon of huisgenoot. De ervaring van samen mediteren is erg krachtig en het motiveert je om het dagelijks thuis te blijven beoefenen.
     
  2. Laat je inspireren door woord of beeld. Kijk met enige regelmaat eens een documentaire over meditatie of lees een boek of artikel hierover. Er is een heleboel aan wijsheid te vinden waarbij grote leraren en spiritueel leiders uitleg kunnen geven over hun ervaringen en bevindingen. Het is erg leerzaam en het zet je aan het denken over je eigen meditatiepraktijk.


Wat het eerste punt betreft; kom eens naar een doorgaande training in Eindhoven (di) of Weert (do), dit is vanaf nu wekelijks, zie hiervoor de informatie onder aan de Weekbrief.

Wat punt twee betreft heb ik een aantal fragmenten verzameld uit diverse disciplines die via YouTube te bekijken zijn: