Week 10: Tweemaal daags mediteren

Tijdens een kennismakingsgesprek voorafgaand aan een cursus Leren Mediteren vraag ik aan iedere deelnemer naar de bereidheid om tweemaal daags te mediteren, ‘s morgens vrijwel direct na het opstaan en ergens halverwege de avond. Nogal eens word ik dan aangekeken met een mengeling van bereidheid – men wil namelijk graag aan de training meedoen – en de afweging of tweemaal daags mediteren wel haalbaar is. Men denkt dan direct aan tweemaal daags een forse tijdsinvestering. Maar als ik vervolgens uitleg dat we heel eenvoudig beginnen en dat één minuut stilzitten ook een meditatiemoment is, dan zie ik opluchting. Mediteren is erg makkelijk om te leren, maar de discipline alleen al om het te doen en vooral om het tweemaal daags vol te houden, dat is een stuk lastiger. 

Waarom is dat eigenlijk, tweemaal daags een stiltemoment? Er bestaan tradities in meditatie, de christelijke contemplatie behoort daartoe, die ervan uitgaan dat de beste momenten om te mediteren op de scharniermomenten van de dag zijn, namelijk tijdens de ochtendschemering als het licht opkomt en bij de avondschemering als het donker wordt. Je beweegt dan mee op het ritme van een etmaal.
Voor ons als moderne mens is dit nauwelijks haalbaar, maar wat je wel kunt doen is het inpassen in je ochtend- of avondritueel. ‘s Ochtend wanneer je nog fris en fruitig bent en niet belast met de drukte van de dag, en ‘s avonds ruim voor het slapen gaan met het voornemen om na de meditatie, als de drukte van de dag voorbij is, alleen nog ontspannende dingen te doen zoals een boek lezen, nog even de hond uitlaten, enzovoorts. Het voordeel hiervan is dat je slaap dieper wordt waardoor je beter uitgerust bent en dat je ook nog eens met minder slaap toekunt.

Wil je meer hierover weten, kom dan eens mee mediteren. Iedere donderdagmiddag tussen 16.00 en 17.00 uur, op de even weken in Eindhoven en op de oneven weken in Weert. Lees onderaan deze weekbrief voor de juiste informatie.

Volgende week start de weekbrief met de nieuwe cyclus, te beginnen met het thema van de automatische piloot.