Week 32: Wat belemmert je?

Mediteren is een hele complete bezigheid. Het is allesbehalve geitenwollensokkengedoe en het is ook geenszins navelstaarderij. Mediteren is gedurende een stille periode naar binnen schouwen. Wat gebeurt er allemaal als je stil zit en poogt om de aandacht op je ademhaling te richten?

Het begint overigens al voordat je aan het mediteren bent. De ene keer ga je heel gemakkelijk zitten tijdens de voorgenomen tijd, maar op een ander moment lukt het je maar niet om de motivatie te pakken. En ben je aan het mediteren dan merk je dat het heel lastig is om je focus op de ademhaling te houden. Voor je het weet ben je met je aandacht overal, maar niet bij je buik.

Zie hier de parallel met jouw dagelijkse gang van zaken. Je probeert de aandacht ergens bij te houden en voordat je het in de gaten hebt ben je alweer een berichtje aan het beantwoorden. Dit is overigens helemaal niet erg, totdat je merkt dat je door alle afleidingen belemmerd wordt in wat je jezelf eigenlijk voorgenomen hebt.

Mediteren leert je herkennen wanneer je van de voorgenomen koers afwijkt. Je gaat de automatismen zien en je stuurt weer bij zodat je terug op koers komt. Niks zweverigs, integendeel, heel down to earth doen wat je met jezelf afgesproken hebt te doen.