Week 24: Peace Pilgrim

Velen die de afgelopen vijftien jaren bij ondergetekende een mindfulness- of meditatietraining hebben gevolgd, weten dat ik zeer geïntrigeerd ben door de vrouw die zich van 1953 tot 1981 Peace Pilgrim noemde.

In werkelijkheid was haar naam Mildred Lisette Norman maar op 1 januari 1953 veranderde zij deze toen ze ging lopen voor de vrede. Gedurende 28 jaren heeft zij zeven keer de Verenigde Staten doorkruist, ze heeft in Alaska gelopen en ook eenmaal op Hawaii.

Peace Pilgrim startte haar pelgrimage zonder enige vorm van bezit, ze had zelfs geen rugzak om, alleen een klein heuptasje om met een tandenborstel, een kam en een pen. In de winter liep ze in de zuidelijke staten en ‘s zomers zocht ze meer de noordelijke helft van Amerika op. Ze sliep en at waar het haar werd aangeboden en anders maakte ze gebruik van wat de natuur te bieden had.

De komende weken zal ik over haar schrijven en met name over de inzichten die zij in die 28 jaren heeft opgedaan. Wij weten dit omdat na haar dood, door een tragisch auto-ongeval, vrienden van haar zich hebben georganiseerd in ‘Friends of Peace Pilgrim’ en haar verhalen hebben opgetekend en gebundeld in boekvorm.

Naast dit boek is er eveneens veel informatie te vinden op internet. Als je er interesse in hebt kun je eens kijken op de website: peacepilgrim.org
Pelgrimage heeft veel raakvlakken met meditatie en de overeenkomst hiermee betreft onder andere de eenvoud. Veelheid leidt tot chaos; het is de eenvoud die het geluk brengt. Daarover de volgende keer meer.