Week 7: Wat maakt mediteren makkelijk?

Na achtereenvolgens in twee weekbrieven benoemd te hebben wat mediteren zo moeilijk maakt, wil ik het vandaag hebben over wat de eenvoudige of makkelijke kant van mediteren is. Hier kan ik veel woorden aan besteden, maar in feite komt het erop neer: Ga zitten!

Ga gewoon zitten, het maakt niet uit of je dit op een kussen of een stoel doet, maar ga eenvoudigweg zitten. Hiermee begint het meditatieproces. Gun jezelf de tijd om dit iedere dag even te doen met je ogen dicht. Schuif de keuken- of eetkamerstoel naar achteren, parkeer je billen erop, recht je rug en doe je ogen dicht.

Natuurlijk kan ik er een heleboel bijhalen wat mediteren kan verfijnen of wellicht verdiepen, maar dat zijn zaken die zich vanzelf wel ontwikkelen. Jouw spirituele pelgrimstocht begint zo eenvoudig als het maar zijn kan: zit stil, ben stil en houdt het eenvoudig. Ik adviseer je om in het kader van de eenvoud ook geen gebruik te maken van apps of andere geleide fragmenten, maar mediteer in de stilte van de ruimte waar je bent en verwonder jezelf over wat je gewaarwordt aan geluiden, gevoelens, gedachten en emoties. Ben nieuwsgierig naar wat er allemaal in je opkomt en doe er vooral helemaal niets mee als alleen maar opmerken. Zet zelfs geen wekker maar volg je eigen tijdsbesef. Dit is waar het mediteren begint…