Meer door minder

Beste lezer,

Mediteren is niet alleen maar iedere dag één of twee momenten stilzitten met de focus op je navel. Mediteren houdt veel meer in. Door te mediteren maak je als het ware een statement naar jezelf. Je zegt daarmee dat je op een bepaalde manier in het leven wilt staan. Met rust en kalmte, evenwichtig en je niet gek laten maken of op laten zwepen door alles wat er gebeurt.

Laurence Freeman, spiritueel leider van de WCCM, legt een duidelijke relatie tussen meditatie en de manier waarop je jouw leven vorm wilt geven. Hij stelt in zijn boek ‘Aspects of Love’ het volgende:

‘En als we merken dat we voortdurend afgeleid zijn, kunnen we misschien kijken naar sommige aspecten van onze levensstijl, sommige manieren waarop we onze tijd doorbrengen, sommige manieren waarop we deze afleidingen aanmoedigen.’

Door meditatie te beoefenen als een discipline leer je jezelf beter kennen. Je herkent de thema’s in jouw leven en daardoor zie je steeds scherper en duidelijker wat voor jou van waarde is en wat niet. Het is de bewustwording die aan de basis staat van de keuzes die je gaat maken. En die keuzes kunnen heel uiteenlopend zijn van verandering van baan tot het radicaal kiezen voor een gezondere levensstijl.

Mediteren is alsof je elke dag weer even in een spiegel kijkt. Niet altijd prettig, maar erg verhelderend en leerzaam als je er voor open staat.

Met aandachtige groet,
John de Vet osb