Het innerlijke conflict

Beste lezer,

Veel mensen gaan mediteren vanuit een zoektocht naar rust of ontspanning en willen de baas worden over angst of innerlijke pijn. Meditatie, en mindfulness in het bijzonder, wordt aangeraden door huisartsen en psychologen om beter om te kunnen gaan met stress. En wie begint met mediteren merkt dat je er zeker ook rustiger van wordt om te focussen op je ademhaling  of je mantra.

Maar naarmate je iets langer mediteert ga je merken dat je die momenten van rust steeds lastiger kunt vasthouden. De gedachten breken er door en je gaat beseffen dat meditatie geen verlichting brengt en zeker ook geen wondermiddel is. Het beschermt ons niet tegen alle stress en onrust, dit blijft steeds terugkomen en je merkt gaandeweg dat mediteren niet of nauwelijks meer soelaas biedt. Op dit punt stoppen mensen nogal eens.

Maar eigenlijk moet je stoppen met vechten, stoppen met iets te willen bereiken, er is geen innerlijke vijand. Kijk naar alle onrust, stress en andere zielenpijn met mededogen. Mediteren gaat erom dat alles wat is er mag zijn en jij bent een toeschouwer die rust of misschien wel berust in alles wat er op je pad komt. Het innerlijke conflict stopt en geleidelijk aan treedt er een mildheid op en je leert jezelf te aanvaarden en van jezelf te houden zoals je bent. Op dat punt begint het echte mediteren.

Met aandachtige groet,
John de Vet osb