Week 28: Peace Pilgrim, bevrijdingen

“Het laatste onderdeel in de trilogie van inzichten uit het leven van Peace Pilgrim gaat over bevrijdingen. Als je eenmaal de eerste bevrijding tot stand hebt gebracht, heb je innerlijke vrede gevonden, want het is de bevrijding van eigenwijsheid.

Je kunt werken aan het onderwerpen van je lagere zelf door de niet goede dingen waartoe je je aangetrokken voelt na te laten, niet door ze te onderdrukken, maar door ze te transformeren zodat je hogere zelf je leven kan gaan bepalen. Als je de aandrang voelt om iets gemeens te zeggen of te doen, kun je altijd iets goeds bedenken. Je keert je er doelbewust vanaf en gebruikt in plaats daarvan de zelfde energie om iets goeds te doen of te zeggen. Het werkt!

De tweede bevrijding is de bevrijding van het gevoel afgescheiden te zijn. We zijn niet gescheiden van onze medemensen. De hele zaak is een totaliteit. Alleen vanuit dit hogere perspectief kun je weten wat het is je naaste lief te hebben als jezelf.

De derde bevrijding is de bevrijding van alle gehechtheden. Niemand is waarlijk vrij die nog gehecht is aan materiële dingen, aan plaatsen, of aan mensen. Door hechting ontstaat angst om de dingen kwijt te raken. Geef de dingen hun juiste plaats, materiële zaken zijn er om gebruikt te worden, laat het verder los.

De vierde bevrijding is de bevrijding van alle negatieve gevoelens. Een voorbeeld hiervan is jezelf zorgen maken. Dit is een nutteloos piekeren over dingen die we toch niet kunnen veranderen.”

Het zijn stappen naar innerlijke vrede, hier is niets nieuws aan, het is een universele waarheid.