Week 38: Meditatie volhouden

Mediteren in een groep is voor veel mensen prettig en als je het wekelijks doet dan ondersteunt het de eigen meditatiepraktijk. Maar tegelijkertijd ook niet, want zelf mediteren in je uppie blijkt vaak toch lastiger dan je denkt. Ga maar eens twintig minuten stilzitten als het aanrecht nog vol vaat staat, het huis nog gestofzuigd moet worden, er nog enkele mails op antwoord wachten of dat je hond je met hoge nood aankijkt. Dit laatste kan overigens ook een partner betreffen.

Hoe doe je dat om de dagelijkse discipline erin te krijgen en te houden? Het eenvoudige antwoord is: maak het reuze belangrijk! Zorg ervoor dat er een tijdje niets belangrijkers is dan dit moment van stilzitten. Bereid het voor, koppel het aan een andere dagelijks terugkerende bezigheid, informeer je eventuele huisgenoten dat je voortaan dagelijks mediteert, kortom, er is niets zo belangrijk als meditatie.

Waarom het zo belangrijk maken? Omdat het belangrijk is! Ga terug naar de reden dat je wilde gaan mediteren. Innerlijke rust, een evenwichtig leven, emotioneel stabiel zijn, beter kunnen ontspannen, en alles wat in deze hoek ligt. Er was een moment dat je hier grote nood of behoefte aan had en van daaruit kwam je voornemen. Blijf dit voor ogen houden en herinner jezelf er steeds weer aan. Mediteren in een groep is wekelijks zo’n moment van herinnering.