Gedachten zijn geen feiten!

Beste lezer,

Het zesde grote thema uit de mindfulness betreft het leren herkennen van gedachten. Dit is namelijk een bron van valkuilen waar de dingen in het leven mis kunnen gaan. Mis bij jezelf en mis in contact met anderen. Gedachten zijn namelijk altijd een interpretatie van hoe jij de werkelijkheid ervaart. De werkelijkheid zelf is een objectief gegeven, die is zoals die is. Een boom is namelijk een boom, daar kun je anders tegen aan kijken, maar het blijft een boom.

Nu is het zo dat de één de boom groot vindt, terwijl de ander de boom klein vindt, hij heeft misschien wel grotere exemplaren gezien. Of een actueel voorbeeld (alsof een boom niet actueel is): de één ‘ziet’ overal virusdeeltjes van het type corona; de ander ziet niets en gaat er ook heel anders mee om. In principe maakt dit niet uit, het virus verandert niet doordat wij er anders tegenaan kijken. Maar doordat we er anders tegen aan kijken blijft de ene persoon binnenshuis en hanteert hij anderhalve meter afstand tot zijn medemens en de ander vindt het prima om een feestje te bouwen met veel mensen dicht om zich heen. Wat is goed en wat niet? En ervaar zelf eens wat het met je doet als je dit nu leest!

Het belangrijkste is dat je begint bij het bewustzijn dat wat jij binnenkrijgt altijd een subjectieve interpretatie is van een objectieve werkelijkheid. Een boom is altijd en voor iedereen een boom. Als je iets anders ziet dan een boom dan wordt het tijd voor een opticien of een consult bij de psychiater. Maar de manier waarop je een boom ziet binnen de grenzen van het concept boom, dat kan verschillend zijn. En dat verschil is interessant want daarin ligt het fundament voor jouw verdere gedachtenopbouw. En dat maakt weer hoe je reageert en handelt op jezelf en op je medemens.

Veel van de herkenning van gedachtenpatronen vindt plaats tijdens het mediteren. Door dagelijks te zitten met jezelf en al je subjectieve belevingen, word je ermee vertrouwd en zie je de kronkels niet alleen bij jezelf maar ook steeds meer bij de ander. En het is misschien een hele grote stap in dit verhaaltje, maar precies in dat snijvlak ligt de vrede besloten. Pax!

Met aandachtige groet,
John de Vet osb