Tweede Kerstdag

Beste lezer,

We vieren Kerst vandaag. Alweer, gisteren ook al. En morgen is het zelfs derde Kerstdag voor velen. Het is deze keer oprecht een tijd van bezinning want er valt weinig te ‘shoppen’ en er op uit te trekken in een land dat op slot zit en waar zelfs het thuisbezoek gelimiteerd is. We moeten op onszelf terugvallen, iets dat voor sommigen een lastig gegeven is en voor anderen juist een zegen. 

In ieder geval is het een Kerst die wat dichterbij staat zoals het eigenlijk bedoeld is. Vieren dat er bijna 2000 jaar geleden iemand is geboren die een enorme impact op ons mensen heeft gehad. 

Je kunt erin geloven, of misschien ook niet, maar het is een gegeven dat er vanaf dat moment ook in ons gedeelte van de wereld bezinning z’n intrede heeft gedaan. Het was er al, maar vanaf dat moment veel beter zichtbaar. Waar de Boeddha ons vanuit het Oosten mediteren heeft bijgebracht, daar heeft Jezus ons geleerd hoe we kunnen bidden. Er is uiteraard een groot verschil tussen mediteren en bidden, maar tegelijkertijd is er ook erg veel overeenkomst. 

Bij zowel mediteren als bidden richt je de aandacht en je neemt tijd voor dit moment. Je geeft het moment prioriteit en je creëert afstand tot het dagelijkse. En dat is goed. We kunnen niet altijd maar doorgaan en ‘aan’ staan. Dat we nu drie dagen achter elkaar op onszelf zijn aangewezen is best wel een zegen, ook al ervaar je het niet altijd zo. Het zijn een paar dagen van vertraging. Neem er de tijd eens voor en ervaar de bezinning in de stilte.

Nog een fijne Kerstdag!


Met aandachtige groet,
John de Vet osb