Week 43: Vertragen

Langzaam bewegen is een uitstekende manier om de aandacht terug te brengen naar het nu. Als je merkt dat je veel in je hoofd zit, of dat je druk en haastig bent, ga dan met je aandacht naar de bewegingen die je nu maakt. En dat kan ieder moment want bewegen doen we aan één stuk door, dat houdt nooit op.

Druk in je hoofd ben je meestal alleen als je niet in het nu bent, doordat je denkt aan zaken die gebeurd zijn of nog moeten gebeuren. Denken in toekomst of verleden is over het algemeen niet helpend. Of het moet heel praktisch zijn hoe je iets gaat uitvoeren. In alle andere gevallen helpt denken je vaak alleen maar van de regen in de drup.

Dus als je merkt dat je aan het denken bent in plaats van doen, concentreer je dan op de bewegingen die je maakt en voer deze langzaam en met aandacht uit. Voel de bewegingen die je maakt. Ervaar de lichaamsdelen die je gebruikt. Vertraag steeds als je sneller wilt gaan. Door hierop te focussen zul je merken dat je als vanzelf in het nu blijf.

Aandacht voor bewegen kun je de hele dag door doen en je kunt het oefenen. In het begin is dit misschien nog wat ongewoon en onwennig, maar geleidelijk aan ga je het waarderen en ga je merken dat het prettig is om op fysieke wijze je brein tot bedaren te kunnen brengen.