Week 4: Aandacht!

Vorige week zaterdag is de bekende boeddhistische monnik Thich Nhat Nanh overleden. Naast monnik was hij als banneling in Frankrijk ook Thay (leraar), vredesactivist en schrijver in zijn meditatiegemeenschap Plum Village.

Thich Nhat Hanh leefde naar wat hij uitdroeg en liet zich nauwelijks interviewen. Soms wel en er is een bekende anekdote dat hij een journalist meenam op een wandeling en bij de vijver aangekomen waar de eerste lotusbloem van het jaar opensprong, zei hij terwijl hij wegliep: ‘Interview die maar, die heeft je een hoop te vertellen.’ Een andere journalist die hem wilde interviewen nam hij mee op een wandelmeditatie in volkomen stilte.

Naast vrede wilde Thich Nhat Hanh vooral aandacht uitdragen. Aandacht voor het kleine, aandacht voor het gewone. Begin daar eerst mee en je zult zien dat het je geluk brengt. Over geluk zei hij eens:

“Het probleem is, dat we geneigd zijn om geluk te zien als iets groots. Maar het is iets heel kleins. En het is meteen te produceren. Een paar stappen zetten in mindfulness kan ons lichaam binnen een paar seconden vervullen met geluk, vrede en kalmte. Geluk is een gewoonte, zoals tandenpoetsen. Rustig tandenpoetsen, niet gehaast. Een moeder kan het haar kind leren.”

*Zijn grootste nalatenschap aan de wereld is de term mindfulness: de monnik was, samen met de Amerikaanse wetenschapper Jon Kabat-Zinn, de drijvende kracht achter de popularisering van dit concept. Bij Hanh was mindfulness geen doel in zichzelf: uiteindelijk gaat het om innerlijke vrede. Die kun je in jezelf vinden, door met je volledige aandacht in het moment te zijn, en daarbij verleden en de toekomst te laten voor wat het is.

*Trouw, 22 januari 2022