De innerlijke pelgrimsreis

Beste lezer,

‘De innerlijke pelgrimsreis’ is de titel van een boekje geschreven door Laurence Freeman, de spiritueel leider van christelijke meditatie. Hij schrijft op inspirerende wijze het volgende:

‘Meditatie wordt ook wel het gebed van het hart of beschouwend gebed genoemd. In de meditatie zijn er drie wezenlijke basisprincipes: Stilte, Stil zijn en Eenvoud.

Om stil te worden is het noodzakelijk dat we een rustig plekje en een geschikte tijd vinden. Het ideaal is om elke dag vroeg in de ochtend en vroeg in de avond te mediteren. Als je gaat mediteren zorg er dan voor dat de plek zo stil mogelijk is en het tijdstip om stil te worden zo goed mogelijk gekozen wordt. Zet je telefoon uit en tref maatregelen om ongestoord de tijd te nemen voor de meditatie.

Stil zijn: Probeer tijdens de meditatie periode zo stil te zijn als het lichaam het toelaat. Daarom moet je zo gemakkelijk mogelijk zitten. Stil zitten is erg belangrijk omdat we als we stil zitten de eerste stap nemen tot onbaatzuchtigheid (loslaten van het zelf). We laten onze verlangens los; het verlangen om aan ons oor te krabben of te wiebelen. We leren om voorbij ons zelf te gaan. Daarom is stil zitten een belangrijke les om te leren.

Ten derde Eenvoud: We beginnen te mediteren in een ingewikkelde gemoedstoestand. In ons hoofd cirkelen een heleboel gedachten. We denken aan het verleden; we beoordelen wat we gisteren deden, we maken plannen voor de toekomst. We houden ons bezig met allerlei ingewikkelde ideeën en emoties. Daarom moeten wij leren loslaten, al die gedachten en beelden, ideeën en plannen laten we los en we worden eenvoudig wie wij zijn.’

Laurence Freeman zet hiermee de meditatietraditie voort door John Main begonnen. Hierover is een boekje uitgegeven ‘Stil, Stilte en Eenvoud‘, geschreven door ondergetekende en in eigen beheer uitgegeven.


Met aandachtige groet,
John de Vet osb