Je lichaam als instrument

Mediteren gaat over bewustwording en je aandacht richten, liefst zonder oordeel er aan vast te plakken. Het inzetten van je lijf kan hier erg helpend in zijn. We zijn nogal een denkende cultuur geworden en we beredeneren er stevig op los. Maar niet alles valt te bedenken; veel is er te ervaren en dat doe je voelend. Voel wat je lichaam doet en dat kun je op twee manieren doen. Je kunt je lichaam gebruiken als een antenne om er signalen mee op te vangen. Je kunt je lichaam ook inzetten als een instrument om er heel bewust aandacht naar toe te sturen.

In beide gevallen, antenne of instrument, ben je meer bewust van het huidige moment. Je zet het denken op een tweede niveau en het voelen en ervaren komt op de eerste plaats. Ga ervaren wat er zich in je lichaam afspeelt. Wat voel je? Welke plek voel je het meest? Hoe voelt die plek aan? En op een ander moment draai je het om. Als je in een stressvolle of spannende situatie bent en het denken gaat maar door, stuur dan juist je aandacht naar een specifieke plek in je lijf. Voel eens hoe je voeten contact maken met de vloer. Voel je handen op het stuur als je aan het rijden bent. Ben je bewust van de bewegingen die je maakt.

Je lichaam heb je altijd bij je en maak daar gebruik van om in het huidige moment te komen of te zijn. Ervaren en voelen kun je leren te verfijnen waardoor het gemakkelijker wordt om eerder de keuze te maken om te voelen als het denken je niet helpt.