Recent stond in het nieuws dat iemand gedupeerd is geraakt omdat hij destijds bij de aanvraag van een verzekering had verzuimd te vermelden dat hij ADHD heeft. Naar aanleiding van een ziekteperiode vroeg de verzekeringsmaatschappij informatie op bij zijn huisarts en daaruit bleek dat deze persoon medicatie gebruikte voor zijn aandoening. Hij moest alle ziektegeld terugbetalen inclusief boete. Dit betekende een persoonlijk faillissement.
Dit soort risico’s zitten in een klein hoekje en een dergelijk risico loop je met een dossier bij je huisarts. Je medische geschiedenis staat daarin onverbiddelijk opgetekend.
De dooddoener is dat mensen zeggen: ‘Ja, maar jouw informatie mag niet zonder jouw specifieke toestemming opgevraagd worden.’ Dat klopt. Maar als je geen toestemming geeft dan werkt dat hetzelfde als dat je bezopen achter het stuur zit en je werkt niet mee met een bloedproef. Als je weigert zit je al meteen in het verdachtenbankje. En als je wel toestemming geeft dan weet de opvrager meteen alles van je. Dat je bijvoorbeeld ADHD hebt, de medicatie die je (hebt) gebruikt, je sombere perioden, je kwetsbaarheden, en bij wijze van spreken de wrat op geslachtsdeel. Alles. Wil je dat?
In de huidige maatschappij waar informatie steeds meer gedeeld wordt buiten jouw wil om en waarin alles draait om geld in de vorm van premies, aansprakelijkheden, terugvorderingen, enzovoorts, is het misschien wijs om hier een andere beslissing in te nemen, namelijk: opvragen en vervolgens vernietigen van jouw huisartsendossier. Het is tenslotte jouw dossier!
Om uit te sluiten dat andere mensen over jouw informatie kunnen beschikken op een manier die jou kan schaden kun je het volgende doen:
- maak een afspraak met je huisarts en leg bovenstaande uit
- vraag je dossier op en zorg dat je het goed archiveert in je eigen systeem/administratie
- als dit gebeurd is vraag dan om vernietiging van je gehele dossier zodat er, op de persoonsgegevens na, niets meer instaat
- vraag of je huisarts in de toekomst geen informatie meer opslaat in je dossier zodat bij opvragen er niets verstrekt kan worden
- Geef ziekenhuizen/specialisten nooit toestemming om zomaar informatie door te sturen naar je huisarts
Als je dit te ver vindt gaan overweeg dan heel serieus om in overleg met je huisarts of de meest kwetsbare informatie eruit gehaald kan worden, zodat er niet is terug te vinden waarvan jij niet wilt dat er iets van terug te vinden valt. Denk aan diagnoses, doorgemaakte kwetsbare periodes, bepaalde ziekten, verstrekte medicatie, enzovoorts.
Houd jouw gegevens in eigen hand, in eigen beheer, en zorg dat niemand jou schade kan toebrengen door het opvragen van informatie. Neem deze informatie serieus want anders ben ik bang dat je op een bepaald moment ingehaald wordt door de tijd en dan geconfronteerd wordt met gedoe dat je niet wilt.